MDF


Medium-density fibreboard
Mdf

MDF of Medium-Density Fibreboard is geperst board met een middelharde dichtheid. MDF is dus geen merknaam, maar een soortnaam. (De Brits-Engelse spelling is fibre.) De houtvezels zijn gedroogd en door middel van harsen met elkaar verbonden.

High-Density Fibreboard (HDF) is van hogere kwaliteit waarbij de vezels sterker geperst worden tot een plaat met een hogere dichtheid.

Geschiedenis

In de jaren 70 kwamen er nieuwe typen vezelplaat op de markt: Medium-Density Fibreboard (MDF). In tegenstelling tot zacht- en hardboard wordt in deze platen wel lijm toegevoegd. De zeer fijngemalen houtvezels worden gemengd met kunstharslijmen en in droge toestand geperst.

De eerste industriële installatie werd verwezenlijkt in de V.S. door MILLER HOFFT in 1965. Pas in 1977 werd de eerste fabriek in Europa voltooid door de papiergroep INTAMSA.

Deze industrie werd in zeer korte tijd enorm uitgebreid, aangezien in 1978 reeds 16 bedrijven over de wereld MDF fabriceerden.

Soorten

De “standaard” plaat is herkenbaar aan de lichtbruine kleur van de als grondstof gebruikte houtvezels. Daarnaast onderscheiden we tegenwoordig nog een zestal andere soorten. Deze “specials” zijn eenvoudig te herkennen aan onderstaande eigenschappen:

✔ MDF Plus: Behoudt dezelfde lichtbruine kleur als de beschreven standaardplaat, maar heeft een nog gladder oppervlak.

✔ MDF MR: Moisture Resistent oftewel vochtwerend. Deze plaat is te onderscheiden door de groene identificatiekleur.

✔ MDF FR: Fire Retardent oftewel brandvertragend. Deze plaat is te onderscheiden door de roze identificatiekleur

✔ MDF ZF/Ecologique: Zonder toegevoegde formaldehyde. Deze plaat behoudt dezelfde lichtbruine kleur als de standaardplaat.

✔ MDF Colorcore: Hierbij wordt aan de grondstof een kleurstof toegevoegd, zodat de hele plaat door-en-door een egale kleur krijgt (zwart, rood, geel, blauw of groen)

✔ MDF prime: Is een geperste vezelplaat, aan twee zijden voorzien van een witte gladde UV-laklaag. De schilderklare laklaag is slijtvast en schokbestendig, en bespaart de afwerker heel wat schilderwerk. De zaag- en freeskanten zijn goed glad af te werken.

Hoe schilderen?