Gyproc


Nieuwe tendensen in de woningbouw. Tegenwoordig wordt voor de niet-dragende binnenwanden in de woning- en appartementsbouw meer en meer geopteerd voor Gyproc-systeemwanden. Waarom?

Een woning waarvan de ruimte-indeling gemakkelijk kan aangepast worden aan de veranderende gezinsbehoeftes (bijvoorbeeld meer of minder kinderen in huis) of aan de behoeftes van latere kopers wanneer je de woning verder verkoopt, heeft een belangrijke meerwaarde.
Binnen een zeer korte tijd, zonder al te veel breekwerk, zonder al te veel stof, vuil en lawaai in huis en bovendien gekoppeld aan een gunstig prijskaartje, kan het ruimtegebruik van de woning volledig aangepast worden.
Daarvan profiteert zowel de eigenaar als de eventuele koper ! Ook sleutel-op-de-deurbedrijven en projectontwikkelaars kunnen hierdoor een meerwaarde aan hun klanten aanbieden.

Andere voordelen :

✔ Uitstekende geluidsisolatie : Gyproc-systeemwanden scoren op dat vlak veruit beter dan traditionele gemetste wanden. Ook dat is een meerwaarde !

✔ Keuzevrijheid : bij de bouw van de woning of het appartement kan tot vrij laat in het traject beslist worden over de positie van deze binnenwanden.

✔ De lichte Gyproc-wanden betekenen vaak een kostenbesparing op vlak van funderingen en draagvloeren.

✔ Het is een droge en snelle bouwmethode. Er moet geen rekening gehouden worden met lange droogtijden – alles kan onmiddellijk afgewerkt worden.

✔ De mogelijkheden qua opbouw met verschillende types platen, plaatdiktes of zelfs de stalen structuur zijn enorm uitgebreid. Zo is het best mogelijk om de Gyproc-wand zo sterk te maken dat er bijvoorbeeld ook zware keukenkasten aan kunnen opgehangen worden.

✔ Leidingen en ook nieuwe domotica-toepassingen worden met gemak in de wanden geïntegreerd.

De meeste muren in een hedendaags huis of appartement zijn niet-dragend.
Toch zijn zij heel belangrijk, want zij spelen een bepalende rol voor ons wooncomfort.
Voor deze binnenmuren kunt vertrouwen op de Gyproc wandsystemen.
En dit voor minstens 10 goede redenen:

✔ 1. Soepele en aanpasbare inrichting van de woonruimte

Hebt u een bijkomende slaapkamer of tweede badkamer nodig?
Met de Gyproc systeemwanden kan dat heel eenvoudig.

Zij maken het mogelijk om de inrichting van uw woonruimte in de loop der jaren aan te passen aan de evolutie van uw behoeften, uw gezin, carrière of hobby’s. En dit zonder zware en dure werken, zonder overlast voor uw gezin (minder stof, vuil en lawaai) en binnen de kortste tijd (meteen weer bewoonbaar, zonder lange droogtijden).

✔ 2. Beter geluidsisolatie

Ons wooncomfort kan sterk beïnvloed worden door ongewenste geluiden. Gyproc-systeemwanden verschaffen een uitstekende geluidsisolatie en scoren op dat vlak veel beter dan de traditionele massieve binnenmuren. Een Gyproc-systeemwand bestaat uit een gipsplaat, een spouw met minerale wol en een tweede gipsplaat. Dit komt overeen met een massa-veer-massa geluiddempingsysteem. Dat is de ideale opbouw om storende geluiden zoveel mogelijk te neutraliseren. Om dezelfde geluiddemping met traditionele gemetste muren te bekomen, moeten die enorm dik en zwaar zijn, dus ook duur en allesbehalve flexibel.
Dat geldt ook voor een Gyproc-afwerking onder een hellend dak.
Zij schermt u af van het lawaai van regen of hagel op het dak en ook van straatlawaai in het algemeen. Met Gyproc kan je écht rustig slapen. Ook een verlaagd Gyproc-plafond draagt sterk bij tot het geluidscomfort in huis.

✔ 3. Geluidsisolatie van verschillende types binnenmuren:

Type binnenwandGeluidsisolatieRw in dB(DIN 4109 / EN ISO 717-1)
Gyproc-systeemwand met minerale wolin de spouw – dikte 100 mm50
Bakstenen muur – dikte 100 mm(densiteit 1.5) – 2-zijdig bepleisterd40
Muur uit cellenbeton – dikte 150 mm(densiteit 1.1) – 2-zijdig bepleisterd40
Muur uit gipsblokken – dikte 100 mm(densiteit 1.0)38
Muur uit holle betonblokken – dikte 100 mm(densiteit 1.5)43
P.S. Hoe hoger de waarde, hoe beter de geluidsisolatie !Bronnen : Gyproc, Peutz, KUL, WTCB

✔ 4. Grote stevigheid, ook om zware voorwerpen te bevestigen

Een Gyproc-systeemwand kan in vele varianten opgebouwd worden.
Je maakt hem eigenlijk zo stevig als je wil.
Een bevestigingspunt kan tot 80 kg dragen. Een flatscreen tv of zelfs keukenkastjes vormen dus geen probleem.
Je moet gewoon de geschikte pluggen en schroeven gebruiken die gewoon in de handel verkrijgbaar zijn: gewone schilderijhaakjes voor voorwerpen tot 5 kg, schroefpluggen voor platte voorwerpen tot 20 kg en Gyproc hollewandpluggen voor zwaardere voorwerpen.

✔ 5. Droge bouw en dus twee maal sneller

Gyproc-systeemwanden worden tweemaal sneller gebouwd dan gemetste muren, wat de arbeidskosten beperkt. Bij de bouw van Gyproc-systeemwanden wordt nagenoeg geen water gebruikt, alleen een beetje bij het voegen. Er is dus geen droogtijd nodig, zoals bij traditioneel gemetste muren en pleisterwerk.

Zo kan je de Gyproc-systeemwand na het plaatsen meteen schilderen of behangen.De woning is dus sneller afgewerkt en bewoonbaar.

Bij latere verbouwingswerken kunnen deze Gyproc-systeemwanden vrij gemakkelijk en snel afgebroken worden, met veel minder stof dan bij het afbreken van traditionele muren.

✔ 6. Afwerking in fases en op eigen tempo

Het plaatsen van een Gyproc-systeemwand is een al bij al proper werk, zonder mortel of metselwerk, zonder nat pleisterwerk en met weinig afval.

Je kan de plaatsing en afwerking dus in fases en op eigen tempo uitvoeren.

✔ 7. Lichte constructie

Vraag het maar aan uw architect: een Gyproc-systeemwand is aanzienlijk minder zwaar dan een traditionele gemetste massieve muur.

Dit betekent dat de betonnen draagstructuur, zoals de vloeren en fundering, veel minder belast wordt. Daardoor moet er minder staal en beton gebruikt worden, wat een flinke besparing oplevert.

✔ 8. Gezonde en comfortabele wanden die aangenaam aanvoelen

Gyproc-wanden zorgen voor een uitstekende vochtregulering.

Daardoor dragen zij bij tot een gezond en aangenaam leefklimaat. Zij voelen nooit koud aan en verschaffen een aangenaam comfortgevoel.

Wist u dat een gemetste muur vaak meer dan 3 jaar nodig heeft om volledig te drogen, gewoon door de enorme hoeveelheid water die bij de bouw gebruikt werd (mortel en pleister). Wat betekent dat een dergelijke muur 3 jaar lang kil zal aanvoelen.

✔ 9. Vlot inwerken van leidingen en domoticavoorzieningen

De bouwwijze van een Gyproc-wand maakt het mogelijk om elektrische bedrading en leidingen voor water, gas en afvoer vlot in de spouw van de wand aan te brengen. En dit zonder speciaal kap- en sleufwerk.

Bovendien kunnen daar later ook heel vlot bijkomende leidingen of andere voorzieningen aan toegevoegd worden. Denk maar aan de verschillende aansluitingen voor TV of computer in een bureau of slaapkamer.

✔ 10. Natuurlijk brandwerend

Gips is het basismateriaal voor Gyproc-wanden en van nature brandwerend.

Het heeft de eigenschap warmte op te slorpen en wordt daarom
al lang in tal van constructies gebruikt als beschermend element in geval van brand.

Gipsplaatwanden waarborgen een grotere veiligheid tegen brandgevaar… zodat je gerust op beide oren mag slapen.

✔ 11. Ruime architecturale vrijheid met talloze mogelijkheden

Laat uw verbeelding de vrije loop… en ook die van uw architect.

Gyproc systeemwanden verschaffen immers talloze architecturale mogelijkheden.

Alles is mogelijk, van minimalistische eenvoud tot uiterst gedetailleerde vormen zoals bogen en trappen, net zo goed als
de meer traditionele landelijke bouwstijl. En altijd met een gewaarborgd onberispelijke afwerking.

bron: gyproc.be